Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi
2010 , Vol 53 , Num 3
Gıda kaynaklı tehlikeler ve güvenli gıda üretimi
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Profesörü
Gıda güvenliği, sağlıklı ve güvenilir gıda üretiminin sağlanması amacı
ile gıdaların üretimi, taşınma, depolanma, dağıtım ve tüketim aşamalarında
gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması olarak tanımlanabilir.
Gıdalar endüstrileşmenin ve çevre kirliliğinin artması nedenleriyle onlarca
gıda olmayan kimyasalların bulaşmasına maruz kalmaktadır. Nüfustaki artışa
paralel olarak daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulması nedeniyle gıda üretiminde
katkı maddelerinin kullanımı da artmaktadır. Sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi,
rekabet ve rekabetin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla gıda güvenliği
yönetim sistemleri oluşturulmuştur. Türk Standartları Enstitüsü (TSE)
tarafından oluşturulan TSE 13001 standardı HACCP prensiplerine dayalıdır.
HACCP sistemi, çiftlikten çatala uluslararası standartlarda kaliteli ve güvenli
gıda üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar. Türkiye’de gıda güvenliği alanındaki
tüm sorumluluk Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına verilmiştir.
Anahtar Kelimeler :
gıda güvenliği, gıda bulaşanları, HACCP, gıda kontrolü.