Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2013 , Vol 56 , Num 1
Yoğurdun öyküsü, probiyotiklerin tarihi
*Murat Yurdakök
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Profesörü Probiyotikler belirli miktarlarda alındıklarında sağlığı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalar şeklinde tanımlanır. Bunların çoğu süt ürünlerinin ferantasyonlarıyla elde edilir. Lactobacillus ve Bifidobacterium en çok bulunan bakterilerdir. Probiyotik kavramından ilk söz eden XX. yüzyılın başlarında modern imünolojinin babası kabul edilen Elie Metchnikoff ’dur. Bulgar köylülerinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarını yoğurt yiyerek aldıkları laktik asit bakterilerine bağlamıştır. Daha sonra bu konuda çok sayıda araştırma yapılmıştır. Esasında sütün fermantasyon ürünlerinin sağlık için yararlı oldukları yüzyıllardır bilinmektedir. Bunlar arasında özellikle Türkçe bir sözcükle alınan yoğurt önemlidir. Bu yazıda probiyotiklerin ve yoğurdun tarihi gözden geçirilmiştir. Anahtar Kelimeler : probiyotikler, yoğurt, tarih.
Copyright © 2016 cshd.org.tr