Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi
2013 , Vol 56 , Num 1
Yoğurdun öyküsü, probiyotiklerin tarihi
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Profesörü
Probiyotikler belirli miktarlarda alındıklarında sağlığı olumlu yönde
etkileyen canlı mikroorganizmalar şeklinde tanımlanır. Bunların çoğu süt
ürünlerinin ferantasyonlarıyla elde edilir. Lactobacillus ve Bifidobacterium en
çok bulunan bakterilerdir. Probiyotik kavramından ilk söz eden XX. yüzyılın
başlarında modern imünolojinin babası kabul edilen Elie Metchnikoff ’dur.
Bulgar köylülerinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarını yoğurt yiyerek aldıkları
laktik asit bakterilerine bağlamıştır. Daha sonra bu konuda çok sayıda
araştırma yapılmıştır. Esasında sütün fermantasyon ürünlerinin sağlık için
yararlı oldukları yüzyıllardır bilinmektedir. Bunlar arasında özellikle Türkçe
bir sözcükle alınan yoğurt önemlidir. Bu yazıda probiyotiklerin ve yoğurdun
tarihi gözden geçirilmiştir.
Anahtar Kelimeler :
probiyotikler, yoğurt, tarih.