Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2021 , Vol 64 , Num 1-2
Bazı besinlerin antioksidan özellikleri
Selda Fatma Bülbül *1 ,Gözde Bulat *2 ,Aliye Gülbahçe *3 ,Gonca Deprem *4
1 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Profesörü, Kırıkkale
2 Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Öğrencisi, Kırıkkale
3 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Uzmanı, Kırıkkale
4 Kahramankazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesi, Pediatri Uzmanı, Ankara
Antioksidanlar serbest radikallerin uzaklaştırılması veya etkisiz hale getirilmesi ile hücreyi zedelenmeden koruyan savunma elemanlarıdır. Bu sistemin dengeli çalışması hücrelerin yaşamsal işlevlerini sürdürmesinde önemli olup bozulması birçok hastalığın (kanser, diabet, hipertansiyon, solunum yolu hastalıkları gibi) ortaya çıkmasına neden olur. Hücre kendi antioksidanlarını üretebildiği gibi günlük hayatta tükettiğimiz birçok besin içeriğindeki flavonoidler, polifenoller, flavonlar, antosiyaninler, likopenler, resveratrol, katesin, karotenoidler gibi bileşiklerle de antioksidan aktiviteyi desteklemektedir. Son yıllarda artan sağlıklı beslenme popülaritesi besinlerle alınan antioksidanlara dikkat çekmiştir. Bu yazıda amacımız günlük hayatta sıkça tükettiğimiz propolis, çikolata, nar, üzüm, zerdeçal, dut meyveleri gibi besinlerin antioksidan özelliklerini tanımlamaktır. Anahtar Kelimeler : antioksidanlar, hücre, metabolizma
Copyright © 2016 cshd.org.tr